Wil je aan de slag met het maken van een website voor je onderneming, maar ben je niet zo technisch aangelegd? Dan ben je aan het juiste adres!
Hier vind je een uitgebreide gids om zelf je eigen WordPress website te maken, zonder dat je moet kunnen programmeren.
Kan iedereen een website maken?
Ja en nee. Kijk, iedereen kan in principe een website maken met de tools die vandaag de dag beschikbaar zijn. Maar voor mensen die niet ietwat technisch aangelegd, of het geduld niet hebben om een website te maken, kan het een grote uitdaging zijn.
Heb je daarom liever wat hulp hierbij? Zodat jij je kan focussen op andere zaken zoals het schrijven van content voor je nieuwe website, het ontwikkelen van producten of marketen van de diensten die je op je website wil aanbieden.
Stuur mij dan even een mailtje.
Stap voor stap
Dit zijn de stappen voor het maken van een website waardoor ik je zal gidsen:
- Hoe je een eigen domeinnaam kan registreren
- Je webhosting kiezen
- WordPress installeren
- Een thema installeren om het basis design van je website te bepalen
- Pagina’s en Berichten maken in WordPress
- Must-have plug-ins
Wat kost een WordPress Website?
Indien je alles zelf doet kan je een WordPress site opzetten voor 60-70 euro. Deze kost omvat een eigen domeinnaam en hosting voor je website. Deze zijn beide jaarlijkse kosten. Indien je een “premium” thema wilt op je website met meer design mogelijkheden dan de standaard gratis thema’s van WordPress bieden moet je rekenen op een 1-malige kost van 30-60 euro voor het thema.
Sommige zeer geavanceerde thema’s zijn wat duurder of rekenen een jaarlijkse kost aan. Het Divi thema dat ik zelf op mijn website en voor de meeste van mijn klanten gebruik kost 79 EUR per jaar, of 1-malig 223 EUR.
Domeinnaam en webhosting
Om te beginnen heb je een domeinnaam en hosting nodig. Je domeinnaam is wat je intypt om naar je website te gaan. Voor mijn website is dat dus elirastudio.be.
Hosting is een online service die ervoor zorgt dat je website altijd beschikbaar is en door mensen kan bezocht worden.
Webhosting kost tussen 5-15 euro per maand en een domeinnaam 7-15 eur per jaar.
Er zijn heel veel hosting providers waaruit je kan kiezen, maar persoonlijk gebruik ik al lange tijd met grote tevredenheid SiteGround. Daarom zal ik je hier tonen hoe je daar webhosting en een domeinnaam kan aankopen.
Laten we eraan beginnen!
Klik hier om naar de Siteground website te gaan en kies voor het StartUp plan.

Hierna kan je meteen je domeinnaam kiezen. Je kan ook kiezen om dit later te doen.
Let er hierbij op dat je kiest voor een makkelijk te onthouden domeinnaam, die eventueel al aangeeft waar je website over gaat. Je zal hierbij waarschijnlijk een beetje creatief moeten zijn aangezien heel veel domeinnamen reeds niet meer beschikbaar zijn.
Indien je je wil richten op de Nederlandse of Belgische markt, kies dan voor een .be of .nl domein.

Vervolgens vul je je contactgegevens in, kies je voor hoe lang je de hosting en domeinnaam wil vastleggen en ga je door met de betaling.
Na het voltooien van je aankoop ontvang je een e-mail met informatie om in te loggen op je webhosting configuratiescherm (genaamd cPanel).
Hier beheer je alles in verband met je hosting. Zo kan je hier bv. je e-mailadressen instellen, domeinnamen toevoegen, enz. Ook kan je hier WordPress installeren, wat de volgende stap is.
WordPress installeren
Wanneer je voor de eerste keer op je hosting inlogt toont SiteGround je automatisch de “Account Setup Wizard”. Kies hier om een nieuwe website te starten, en klik daaronder op WordPress, confirm en complete setup. WordPress wordt nu op je hosting geïnstalleerd. Hier vindt je meer info over de SiteGround wizard.

Na de installatie worden je login gegevens getoond waarmee je op je gloednieuwe WordPress website kan inloggen. Normaal gezien moet je /wp-admin toevoegen aan je domeinnaam om in te loggen op je WordPress installatie. Is je domeinnaam bv. apple.nl (jammer genoeg is die wel niet meer beschikbaar), dan kan je inloggen op apple.nl/wp-admin.

Een thema kiezen en installeren
Nu gaan we een thema kiezen. Het thema bepaalt het basisdesign van je website, dat je daarna verder kunt aanpassen. Als je WordPress installeert wordt er standaard ook een gratis thema geïnstalleerd, waarmee je meteen mee aan de slag kunt.
Voor sommige websites is dit basis thema voldoende. Indien je een informatieve website wilt maken en het design niet enorm belangrijk voor je is, dan kan je starten met het standaard thema.
De meeste mensen kiezen er echter voor om een ander thema te installeren. Er zijn 1000en gratis en betaalde thema’s beschikbaar voor WordPress.
In het WordPress dashboard kan je zoeken op gratis thema’s. Ga hiervoor naar “Weergave” en klik dan op “Thema’s” aan de linkerzijde. Vervolgens klik je op “Nieuwe toevoegen”.

Om 1 van deze thema’s te installeren klik je gewoon op de knop “Installeren”. Hierna kan je klikken op “Live Voorbeeld” om te zien hoe dit thema eruit ziet op jouw website en ook al aanpassingen te maken aan het thema voor je het activeert. Indien je het daarna wil activeren zodat dit het nieuwe thema wordt dat je bezoekers zien, klik je op “Activeren”.

Er zijn ook ontzettend veel betaalde thema’s (meestal met wat meer functionaliteit) beschikbaar op websites zoals Themeforest.
Ikzelf maak gebruik van het Divi thema van Elegant Themes dat zeer geavanceerde mogelijkheden biedt om je website helemaal te customizen.
Deze betaalde thema’s kan je meestal downloaden als een bestand en die kan je dan uploaden via de “Thema uploaden” knop. Dan wordt die beschikbaar in je WordPress net als alle andere geïnstalleerde thema’s.

Pagina’s en blogposts toevoegen aan je website
Ok, nu heb je eigenlijk al een website, proficiat!! Maar buiten wat standaard zinnen van WordPress zelf, staat er natuurlijk nog niets op. Tijd dus om daar verandering in te brengen.
Standaard heeft WordPress 2 types “inhoud”, berichten (posts) en pagina’s. Berichten zijn eigenlijk blog posts, die standaard op je site verschijnen in chronologische volgorde op basis van wanneer je ze online hebt geplaatst. Deze zijn dus geschikt voor reisverhalen, een nieuwsitem over een nieuwe gadget, je laatste nieuwe recept, enz.
Pagina’s zijn meer bedoeld om inhoud weer te geven die meer statisch is zoals bijvoorbeeld je contact pagina, een pagina met algemene info over je website, je privacybeleid enz.
Blog posts worden standaard op je homepagina getoond. Maar dit kan je wijzigen zodat een statische pagina op de homepagina getoond wordt.
Je kan een andere pagina om al je blogberichten op te tonen. Of een website maken zonder blog.
Tijd om wat pagina’s en berichten aan te maken.
Pagina’s
Ga naar Pagina’s en klik op Nieuwe pagina aan de linkerzijde van je WordPress admin.

Vervolgens zie je de block pagina editor, die in 2018 werd geïntroduceerd. Hiermee kan je “blokken” toevoegen aan je pagina die tekst (koppen of paragrafen) kunnen bevatten, of een afbeelding, een gallerij met afbeeldingen, enz.

Nadat je je pagina gemaakt hebt, kan je op Voorbeeld klikken om te kijken hoe die er zal uitzien op je website.
Wanneer je tevreden bent met je pagina, klik op Publiceer om hem online te plaatsen.
Blogposts
Ga naar berichten aan de linkerzijde en klik op Nieuw bericht.

Vervolgens zie je een zeer gelijkaardige editor zoals bij pagina’s, waar je de titel van je post invult en vervolgens blokken kan toevoegen met tekst, afbeeldingen, video’s, enz.
Ook hier kan je op Voorbeeld klikken om te kijken hoe je bericht er zal uitzien op je website, en het bericht publiceren door op Publiceer te klikken.

Must-have WordPress plugins
Met plug-ins kan je extra functionaliteiten toevoegen aan je WordPress site. Er zijn 1000-en plug-ins beschikbaar voor WordPress die diverse features aan je site toevoegen. In je admin balk aan de linkerzijde vind je de plug-in sectie terug.

Je kan plugins zoeken in WordPress zelf, of externe plugins uploaden.

Hieronder beschrijf ik een paar plugins die in mijn ogen een must-have zijn voor bijna elke website.
Yoast SEO
Deze plugin is al jarenlang de beste plug-in om de SEO (zoekmachineoptimalisatie) van je WordPress site te verbeteren. Deze plug-in helpt je om de juiste zoektermen in je tekst te gebruiken op je website, de juiste url te kiezen, je alt tags helpt opvullen, enz.
SEO is een te uitgebreid onderwerp om er hier meer over uit te breiden, maar de Yoast SEO plugin mag alvast niet ontbreken op je WordPress site.
De gratis versie is ideaal om te beginnen. Indien je meer geavanceerde functionaliteiten nodig hebt, dan kan je de betaalde versie overwegen.
Ithemes Security
Deze plugin helpt je website veilig te houden van hackers.
WP Super Cacher
Met deze plugin laadt je website sneller door het cachen van pagina’s.
Verder zijn er nog ontzettend veel nuttige plugins. Wil je bijvoorbeeld van je website een webshop maken? Dan is er de Woocommerce plugin. Dit is een ontzettend uitgebruide plugin waarmee je winkelmand functionaliteit aan je website toevoegt.